Σακχαρώδης Διαβήτης

ένας απρόσκλητος επισκέπτης, με τον οποίο πρέπει να μάθουμε να ζούμε.


- Τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης (Σ.Δ.);

O σακχαρώδης διαβήτης είναι μία χρόνια νόσος κατά την οποία εμφανίζεται αύξηση των τιμών του σακχάρου στο αίμα είτε γιατί δεν παράγεται καθόλου ινσουλίνη (σ.δ. τύπου Ι), είτε γιατί η παραγόμενη ινσουλίνη δεν είναι αποτελεσματική (σ.δ.τύπου ΙΙ).

Kλείστε ραντεβού

- Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα του διαβήτη;

Τα κυριότερα συμπτώματα του διαβήτη τύπου I ή ινσουλινοεξαρτώμενου διαβήτη είναι: συχνή ούρηση με μεγάλη ποσότητα ούρων, μεγάλη δίψα, μεγάλη πείνα, απώλεια βάρους (παρά την αυξημένη πρόσληψη τροφής), καθώς και έντονη καταβολή δυνάμεων. Ο διαβήτης τύπου I εμφανίζεται κυρίως σε νεαρούς ενήλικες και παιδιά. Εμφανίζεται όπως και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Η μόνη θεραπεία είναι η χορήγηση ινσουλίνης.

Tα συνήθη συμπτώματα ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου II είναι: καταβολή δυνάμεων, δερματικές φλεγμονές, ξηρό δέρμα, κνησμός (φαγούρα), αργή επούλωση πληγών, συχνές λοιμώξεις (κυρίως ουρολοιμώξεις), μεγάλη πείνα, δίψα, θολή όραση, μουδιάσματα, διαταραχές της libido.


Υπάρχουν πολλοί ασθενείς με διαβήτη τύπου II, που δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα και δε γνωρίζουν ότι πάσχουν.


Ενώ μέχρι πρόσφατα ο διαβήτης τύπου II αφορούσε μόνο τους ενήλικες, όλο και περισσότερα παιδιά και έφηβοι διαγιγνώσκονται με διαβήτη, για τον οποίο ευθύνεται το αυξημένο σωματικό τους βάρος.


Ο σ.δ.τύπου ΙΙ εμφανίζεται κυρίως σε παχύσαρκα άτομα, συνήθως άνω των 40 ετών, σε γυναίκες που εμφάνισαν διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε γυναίκες που γέννησαν παιδιά με βάρος πάνω από 4 κιλά, κατά τη διάρκεια έντονου stress, κατά τη διάρκεια σοβαρής χειρουργικής επέμβασης ή ασθένειας, σε ασθενείς με υπέρταση.


Ο διαβήτης τύπου ΙΙ αποτελεί το 80% και ίσως και περισσότερο του συνολικού αριθμού διαβητικών στη χώρα μας.

Υπάρχουν ασθενείς που η ινσουλίνη που παράγουν είναι ανεπαρκής, ενώ πολλοί από αυτούς, κυρίως οι παχύσαρκοι, παράγουν σημαντική ποσότητα ινσουλίνης, η οποία όμως δεν επαρκεί λόγω αντίστασης του οργανισμού σε αυτή, λόγω της παχυσαρκίας.

Επισημαίνεται η σημασία της απώλειας βάρους γι’ αυτή την κατηγορία ασθενών για την καλύτερη ρύθμιση του διαβήτη τους.

Εκτός από την απώλεια βάρους, ο διαβήτης αυτού του τύπου ελέγχεται με αντιδιαβητικά δισκία (χάπια) καθώς και ινσουλίνη, στις περιπτώσεις εκείνες που τα χάπια και η δίαιτα δεν επαρκούν.

Ποιοι είναι oι κίνδυνοι του διαβήτη;



Οι πολύ υψηλές τιμές του σακχάρου του αίματος μπορούν να οδηγήσουν σε διαβητικό κώμα (απώλεια συνείδησης λόγω απορρύθμισης του σακχάρου αίματος). Το κώμα αυτό προέρχεται από αφυδάτωση του οργανισμού ή και οξέωση (αύξηση των κετονών στο αίμα). Πριν την απώλεια συνείδησης μπορεί να εμφανιστούν ναυτία, έμετοι ή πόνοι στην κοιλιά. Το διαβητικό κώμα αποτελεί κίνδυνο για τη ζωή του ασθενούς, ενώ μπορεί να εμφανιστεί όταν συνυπάρχει νόσος όπως εμπύρετη λοίμωξη αναπνευστικού (π.χ.πνευμονία). Αν ο διαβητικός γνωρίζει τα συμπτώματα της απορρύθμισης του διαβήτη του και αντιμετωπίσει έγκαιρα την κατάσταση, το διαβητικό κώμα θα αποφευχθεί.

Εκτός όμως από το κώμα, οι υψηλές τιμές σακχάρου του αίματος για πολλά χρόνια (συνήθως από 10 και πάνω) οδηγούν σε επιπλοκές από τα μικρά και μεγάλα αιμοφόρα αγγεία, που έχουν σαν επακόλουθο σοβαρές βλάβες στα μάτια, τα νεφρά, την καρδιά και τα πόδια. Εμφράγματα του μυοκαρδίου και εγκεφαλικά επεισόδια εμφανίζονται συχνότερα σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη.

Μέτρηση Σακχαρώδους Διαβήτη


Η απλή πρωινή μέτρηση του σακχάρου με το μηχανάκι δεν αρκεί. Απαιτούνται τόσο μεταγευματικές μετρήσεις, όσο και εξετάσεις που θα συστήσει και αξιολογήσει ο γιατρός.

Η καλή ρύθμιση του σακχάρου αίματος είναι δυνατόν να εμποδίσει την εμφάνιση των επιπλοκών.

Share by: